Milyen színű legyen a kerítés?

Ma már rengeteg típusú kerítés elérhető a piacon, így sokféle megoldás közül választhatunk.

Ugyanakkor a típus és forma mellett fontos szempont az elemek színe is. RAL színskála alapján számos színből választhatunk. Az árnyalatok között könnyű elveszni,ezért ebben kívánunk most segíteni.

Mediterrán jellegű kerítés

Hazánkban töretlen népszerűségnek örvendenek a mediterrán megjelenésű lakóingatlanok. Jellemzően a falazat sárga vagy barna árnyaltú, a lábazat pedig kő borítást kap. Általában megállapítható, hogy a zsalukő lábazatok esetében az utólagos színezés során a ház színei, vagy a lábazat burkolatai jelennek meg a kerítés lábazatán is. A fal színével markáns kontrasztot képez a fekete, RAL9005 színű kerítés, így kiemelve a betéteket a világos fal előtt.

Ha esetleg a vörös/barna színű cseréphez igazodnának akkor remek választás az antik-bronz, vagy a RAL8017 barna szín. Előbbi különlegessége a strukturált felület, mely enyhén „rücskös” hatást biztosít, így téve egyedivé az elemek megjelenését.

Pár éve megjelentek a piacon a díszzsalu elemek, melyek több előnnyel is rendelkeznek a hagyományos zsalukővel szemben:

  • Anyagában színezettek, így nem szükséges a falazást követően élvédőzni, hálózni, színezni a lábazatot
  • Az utólagos színezés az időjárás hatására könnyen repedhet, leválhat
  • Kevésbé munkaigényes, így még ha az anyag drágább is, a teljes költség nem lesz magasabb

Az egyszínű mellett megtalálhatók a kő hatású falazóelemek is. Kiváló választás, ha természetközeli megjelenést szeretnénk. Ezen lábazatokhoz mindkét fent felsorolt szín tökéletes választás lehet.

Modern stílusú kerítés

A modern épületek száma folyamatosan nőtt az elmúlt 1-2 évben és népszerűsége töretlen. A letisztult formák és szögletes vonalvezetés visszaköszön a kerítésben is. A modern stílust az egyszerű, de kontrasztos színválasztás jellemzi. A fehér mellett az antracit határozott és esztétikus megjelenést biztosít. A díszítés nélküli kerítés elemek RAL7016 színre porfestve remekül mutatnak egy törtfehér, vagy ekrü kerítés lábazattal kombinálva. Amennyiben a lábazat sötét színű

Klasszikus stílusú kerítés

A klasszikus, rusztikus stílusú épületek soha nem mennek ki a divatból. Noha az új építkezések során a számuk kevésbé számottevő, de mindenki tud mondani egy olyan épületet amelyek a település ékköveinek számítanak. A jellemzően gazdagon díszített kerítéselemek a klasszikus kovácsoltvas alapszínét kapják, a feketét. Ebben a kategóriában előszeretettel ajánljuk az antikolt felületet. Az arany vagy bronz antikolás kiemeli a központi díszelemeket, így téve lenyűgözővé és impozánssá a látványt.

Szín inspiráció

Ha nincs pontos elképzelés a színeket illetően, akkor megosztunk egy trükköt, amivel harmonikus színösszeállításokat alkothat. Ha esetleg már talált olyan képet, amin álmai háza szerepel, akkor töltse fel az Adobe Color CC weboldalra, ahol a képből generált színválogatást fog kapni:

https://color.adobe.com/create/image

Kész színösszeállításokért látogasson el az alábbi oldalra: https://color.adobe.com/explore

Fontos, hogy az így kapott színkódok nem RAL kódok, csupán inspirációs célt szolgálnak.

Kellemes böngészést kívánunk!