Mi is az a tüzihorganyzás?

A tüzihorganyzás egy olyan eljárás, mely során a megfelelően megtisztított acélszerkezetet folyékony horganyba mártják.  A horganyfürdőbe helyezés alatt a magas hőmérséklet (435–450 ° C) hatására a horgany az alapfém felületébe diffundál, vagyis ötvöződik a fém felülettel. Minél több időt tölt az alapfém a horganyfürdőben, annál vastagabb horganybevonat képződik rajta.

De miért éri meg ez nekem?

A tüzihorganyzott acélszerkezetek évtizedeken át megvédik a fémet a korróziótól. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az évtizedekkel ezelőtt lehorganyzott szerkezetek ma is hibátlan állapota. Egyszeri nagyobb költség befektetésével néhány éven belül megtérül a felületkezelés alkalmazása. Önmagában is rendkívül ellenálló, azonban a tűzihorganyzott felületre pluszban felhordott festékréteggel együtt duplex védelmet alkot az acélszerkezeten, ami szinte örök védelmet nyújt. 
A horganyréteg védi a festékréteget a felhólyagosodástól, felválástól, miközben a festékréteg védi a horganyfelületet a lassú cinkkorróziótól.

Folyamata

  1. A tűzihorganyzáshoz megfelelően meg kell tisztítani a fém felületét, csak fémtiszta felületen alakul ki megfelelő bevonat.
  2. A tűzihorganyzói technológiákban a merítés előtt előkészítő soron viszik végig a terméket, mely során a fém felületéről a különböző oldatok leoldják a gyártás során, vagy egyéb úton rákerült olaj- és zsírszármazékokat, valamint oxidokat (reve, rozsda).
  3. Az alapfém előkészítés után a horganyfürdőbe kerül, ahol az elérni kívánt rétegvastagságtól függő időt tölt el, majd a kiemelés és a lehűlés után kikészítik.
Forrás: http://www.nagev.hu/tuzihorganyzas/bemutatkozas

Kikészítés

A kikészítés során a hibás területek javítása, és a horganymegfolyások eltávolítása történik.

A horganyzás során gyakran előfordul, hogy apró foltokban nem megfelelő a bevonat képződik. A termék horganyfürdőből való kiemelése során a felületén még folyékony halmazállapotban van a horgany, ezért megfolyások, és hegyes tűszerű csöppenések  keletkeznek, ott ahol a csöppenés során dermedt meg a horgany. Ezeket elsősorban balesetvédelmi szempontból, terméktől függően pedig esztétikai szempontból is el kell távolítani.