ker-kf-01
Referenciáink
Termékkategóriák

ÖTLETEK

Kovácsoltvas  napjainkban


A fémművesség, mint az iparművészet egyik ága a formatervezők és kiváló mesterek keze nyomán alakítja környezetünk szinte A vas anyagánál fogva engedelmesen követi a díszítőkedv szertelen szárnyalását.

 

Hazánkban amióta divatba jöttek a nagy belterű lakások, az összenyíló szobák, a kovácsoltvas bútorok és térelválasztók, díszítőelemek kedveltté váltak a lakberendezésben.

 

A klasszikus kovácsoltvas termékek a kézműves ipar remekei. Ezek kézi erővel készülnek, Mivel ez igen idő- és munkaigényes tevékenység, nem csoda a magas ár.


Számos régi kézműves szakma kihalófélben van, illetve alkalmazkodik a kor megváltozott igényeihez, és ipari formában él tovább úgy, mint a kovácsolás.


A nagyüzemi keretek között készített kovácsoltvas elemek biztosította előnyöket szakiparosok és a barkácsolók egyaránt élvezhetik.


Örökzöldnek mondható tárgyak a ma olyannyira divatos, és tagadhatatlanul hangulatos gyertyatartók kovácsoltvasból, melyeket akár magunk is elkészíthetünk ezekből a félkész elemekből.


Beltérben


Otthonunkban alapvetően két szerepkörben találkozhatunk kovácsoltvas termékekkel.

A fogas, előszobafal, lámpa, gyertyatartó, térelválasztó csak néhány példa az egyediséget, időtlenséget, eleganciát sugalló lakberendezési cikkek közül.

 

A míves kidolgozású kerítés, kapu, korlát és ablakrács ugyanakkor több ennél, hisz mivel beépítésre kerül, hosszú évtizedekre meghatározza a ház egészének arculatát.

Lakáson belül legnagyobb felületként lépcső formájában vannak jelen a fémek, önállóan vagy más anyagokkal kombinálva.

 

Szebbnél szebb korlátok készülnek, és ha jól választjuk ki a formát és a színt, legszebb részévé válhat otthonunknak.

 

Hazánkban igen kedvelt a mediterrán hangulatú lakások kialakítása. Ehhez a stílushoz jól illik a kovácsoltvas és a meleg színű fémek pl. a réz és a bronz. Kovácsoltvas bútoroknál hangsúlyozhatjuk az ornamentikát, ha kifeszített, leszorított textillel párosítsuk, így a bútor kontúrja hangsúlyozódik.

Ülőgarnitúrák

Mára az ülőalkalmatosságok fémből való készítése teljesen megszokottá vált. Ezek állványszerkezetes bútorok, ahol a stabilizáló részek nemcsak statikai, hanem látványelemek is. Ehhez kapcsolódnak az ülőfelületet kényelmessé varázsoló kárpitos részek, rögzített vagy mozgatható párnák. A kovácsoltvas ülőgarnitúrák hosszabb üldögélésre nem kimondottan alkalmasak, bár nagy párnákkal kényelmesebbé tehetők.


 Fekvőhelyek

Ha ágykeretünket fémből képzeljük el, akkor több szempontot kell figyelembe vennünk; többek között meglévő lakás-kiegészítőket és a létrehozandó hangulatot, valamint a formát.

 

Az organikus, romantikus stílushoz jobb a különböző antikolással díszített kovácsoltvas vagy a réz, az egyszerű vonalvezetéshez pedig a fehér fémek a magas fényű, szálcsiszolt vagy matt változata illik. Romantikus kislányszobákban pedig jól mutat a királylányos fehérre festett kovácsoltvas ágy.

Térelválasztók

Térelválasztónak rendkívül alkalmas, nagy átjárók ívelésére, fali futtatásokra, jó megoldás szögletes falrészek, sarkok lágyítására.


 Kiegészítők

Mindenképp szólnunk kell a kiegészítő elemekről, amelyek gyakran fémből készülnek. Ilyenek a különféle lámpák, gyertyatartók, virágtartók fogasok vagy kandallórácsok.

 

Lehet fémből a függönykarnis, a tükörkeret a térelválasztó paraván tartórésze, de az újság- és esernyőtartó is. Főként kiegészítőként funkcionálnak, konzolasztalként, tükrök díszítő kereteként.

 

Látványelemként is gyönyörű egy kovácsoltvas polcállvány, különösen akkor, ha az étkező berendezésénél amúgy is elköteleztük már magunkat a kovácsoltvasnak.

 

Karnisként íves ablak fölé például egy indás díszítéssel harmonikusan keretezi a nyílászárót.

 

Sok lehetőséget kínál a nyitott kandalló, amelyhez díszítő és használati tárgyként is kelléktartó állvány, fatartó, vagy a szikra kipattanását meggátló üvegbetétes paraván készíthető.

Ügyelni kell a kovácsoltvas esetén a mértékletességre, ha túlzsúfoljuk az enteriőrt ilyen jellegű bútorokkal, kiegészítőkkel, rideg, élettelen hatást kelt, kuszává, átláthatatlanná válik.

 

Igény szerint 

 
A bútorok tervezése és gyártása ma már sok esetben kizárólag a megrendelő igényeihez igazodik, így szinte teljesen egyedi bútordarab is helyet kaphat otthonunkban.

 

A különböző formájú és funkciójú tárgyaknak csak a képzeletünk szabhat határt.  Mint minden esetben, ezeknél a bútoroknál is fontos a lakás egészének  harmóniája, színeinek és formáinak egységessége.

 

A lehetőségek tárháza  ezen belül végtelen: léteznek
kovácsoltvas étkezőgarnitúrák, dohányzóasztalok, franciaágyak, kanapék, székek, fotelek, persze mindezek finom anyagú, puha kárpitozással.

 

Egy ilyen bútorokkal berendezett nappaliba sokszor találunk olyan különleges kiegészítőket, mint például a telefonos asztalka, a tv-állvány, a konzolasztal, a virágállvány, a cipős szekrény, az előszobafal, a tükör, a bortartó és  így tovább.

 

De a kevesebb ezúttal is több lehet. Vagyis sokszor elég egy-egy különlegesebb darabot a lakás egy kiemelt pontján elhelyezni, mint csupa kovácsoltvas- bútorral zsúfolttá tenni a teret.

 

Bármennyire is lágyan ívelt, szépen megmunkált  darabokról van szó, az igazság az, hogy a vas természeténél fogva hidegérzetet kelt az emberben, ezért fontos a meleg színű kárpitokkal,  vastag párnákkal és finom színekkel való kombinálása.

 

Ha ezt sikerül összhangba hozni, biztosak lehetünk abban, hogy egy igazán exkluzív, finom és légiesen könnyed összhatású otthont teremthetünk.

 

 

  Értékteremtés


 A kovácsoltvas megtérülõ befektetés.

Míg egy hagyományos kerítésnek vagy balkonkorlátnak csak a hiánya tûnik fel, a kovácsoltvas kerítés tényleges áránál jobban   növeli a ház   egészének   értékét.


Igaz, ez csak az ingatlan értékesítésekor realizálódik, de megfelelõ karbantartás esetén a kovácsoltvas termékek „örök életûek“.

 

S a kovácsoltvas térhatárolók komoly esztétikai értékükből adódóan  nap mint nap  „megújuló örömforrás“ lehet tulajdonosának.

 

 

 

Belépés
Kosár tartalma
Kosár tartalma: jelenleg üres
Ajánlatkérés
Ide kattintva kérhet ajánlatot az általunk gyártott kerítésekre.
Keresés
Kapcsolat

5008 Szolnok, 0585/5 hrsz

Telefon: 06 56 / 526-195

Fax: 06 56 / 240-365

Mobil: 06 70 / 382-6669

(Nagy János)

Email: info@primora.hu

Google Maps:

Cimkék