ker-kf-01
Referenciáink
Termékkategóriák

FA vagy FÉM KERÍTÉS


     Egy kerítés tervezésekor talán az első dolog azt eldönteni, hogy miből készüljön. A két döntő alapanyag lakóházak esetében  a FA és a FÉM. A forma, szín és mintaválasztás esetében a lehetőségek sokszínűsége jellemző. Azt azonban, hogy meddig élvezhetjük kerítésünket eredeti szépségében, nagyban meghatározza a helyes alapanyag választás is.

Itt szeretnénk néhány gondolattal  segíteni a könyebb döntéshozatalban:

 

Fakerítés


Fakerítés készítésénél a legfontosabb, hogy az elemek szárított anyagból készüljenek. Az ügyfelek legjobban a keményfára részesítik előnyben (akác, tölgy), pedig egy száraz jó minőségű borovi fenyőből készített kerítés elem vetekedik a keményfából készített elemekkel.

A fakerítésnél a másik legfontosabb dolog, hogy jó minőségű vízbázisú lazúrt használjunk, minimum két rétegben. A lazúrt legjobb ha hengerrel vagy fújással visszük fel a felületekre. A felvitt rétegek között a felületeket finom szemcsés vászonnal csiszoljuk át, és portalanítsuk.

Amennyiben a tartószerkezet fémből készül, ajánlott tüzihorganyoztatni, a korrózió kialakulása miatt. Az elemek rögzítését amennyiben fára történik ajánlott sülyesztett fejű faforgácslap csavarral végezni, amennyiben fémre történik; önmetszős csavarokat, minimum 6 miliméteres vastagságút ajánlott használni.

Fakerítést azoknak az ügyfeleknek ajánljuk, akik minimum két-három évente tudják vállalni, hogy leszerelik az elemeket, felületüket megfelelő módon lecsiszolják és lazúrozzák azzal a típusú lazúrral, mint az előző alkalommal. Amennyiben a lazúrozást nem kellő időben végzik el, a kerítéselemek élettartama erősen csökken. Az ápolt, igényes kerítés egy adott ingatlan ékét is növeli.


Fémkerítés


Egy ingatlan bármilyen stílusban épült, a kovácsoltvas kerítés minden esetben felöltözteti, elegánssá, szemet gyönyörködtetővé teszi. A kerítés készítésnél nagyon fontos, hogy olyan formát, mintázatot válasszunk, ami az elképzelésünknek legjobban megfelel, és az adott környezette harmonizál. Amennyiben az ingatlan nagyobb kiterjedésű, a kerítés lábazat erőteljesebb, mindenképpen ajánlott, hogy erősebb vastagabb, markánsabb anyagból készüljenek a kerítés elemek. Kiskapunál nagyon fontos a gyártás megkezdése előtt letisztázni a nyílás irányát, ütközőbe mágneszárat kérnek-e beépíteni, hogy a kaputelefont tudják üzemeltetni. Nagykapunál amennyiben az úszókapu, van–e elég hely arra, hogy a kapu teljes hosszában ki tudjon nyílni.

Vasból készült kerítésnél egy életre elfelejthetjük a rozsdát, amennyiben tűzi horganyoztatjuk az elemeket. Nagyon fontos, hogy a korrózió védelem tűzi horganyzás legyen, ne pedig galvanizálás. Festésnél fontos kitétel, hogy tűzi horganyzott felületre csak kizárólagosan arra alkalmas festék kerüljön minimum három rétegben.

Amennyiben porszóratjuk, fontos, hogy kültéri anyagot használjanak!

Mindkét eljárás szép és időtálló, az viszont nagyon fontos, hogy amennyiben újra kell festeni csak az előző eljárás ismételhető meg!

                                             

A fa kerítést csakis esztétikai okból ajánljuk, mivel hosszú távon gondolkodva egyértelműen sokkal költségesebb, mint bármilyen fém kerítés. A fa sajnos az anyagából kifolyólag nem időtálló és már néhány év elteltével meg sem fogja közelíteni eredeti állapotát. A fakerítéseket különböző faápoló anyagokkal lehet kezelni, de 100%-os védelmet egyik sem tud nyújtani. Tudomásul kell venni, hogy néhány év múlva fakerítésünk nem lesz olyan, mint új korában és újra le kell cserélnünk a fa borítást róla, ha azt szeretnénk, hogy ismét szép legyen.

A fém (kovácsoltvas) kerítések hosszú időn át szolgálnak és borításunk nem igényel cserét. Az idő múltával  természetesen rozsdásodás fog jelentkezni a felületen, de azt egy egyszerű újra festéssel ki lehet javítani, és minden olyan lesz mint újkorában.

 

Kovácsoltvas:


Előnye:

 • időtálló, strapabíró és nagy szabadságot enged a megvalósítások terén.
 • vaskerítésekhez rengeteg kiegészítő elem kapható a piacon, és ezen kiegészítők felhasználásával igényes és esztétikus kerítés készíthető!
 • kiváló korrózióvédelem alakítható ki a felületen
 • eleganciát sugároz
 • nem kell korrózióvédelmi eljárást alkalmazni rá soha az életben!
 • rendkívül időtálló
 • masszív, nem deformálódik
 • A fém kerítés nagy előnye, hogy a gyári technológiának köszönhetően 10 évig nem kell a felületkezelésre gondot fordítani, kezelgetni.

Hátránya:

 • drágább előállítás

 

 

Fakerítés, Fémből készült fa borítású kerítések:

Előnye:

 • olcsóbb kivitelezés
 • könnyű szerelhetőség
 • fakerítés jól takar -ki szereti ha szomszédok, járókelők előtt zajlik a magánélete
 • por és hangszűrő szerepe van, a zártabb fa kerítésen kevésbé jutnak át a káros elemek
 • melegséget sugároz - a fémmel (kovácsoltvas) kerítéssel szemben, amely nagyon szép de rideg lehet
 • természetes vonalvezetése és a fa erezete kellemes érzetet kelt

Hátránya:

 • sokkal kevésbé időtálló mint a fém
 • karbantartást igényel (festés, újra lakkozás, stb.)
 • nem strapabíró (könnyen megrongálható

 

Néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni kerítés választásnál:- Mennyi ideig fog szolgálni?
- Milyen időközönként kell felület kezelnem? Ez milyen költséget jelent?
- Hogy néz ki?
- Biztonságos-e?
- Hogy illeszkedik a telken lévő objektumhoz?
- Ár/érték arány
- Milyen gyorsan telepíthető az adott kerítéstípus?
- Milyen referenciával rendelkezik a cég?
- Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a kerítés értékesítésen kívül?

 

Munkatársainkkal bízunk abban, hogy honlapunkon barangolva elegendő segítséget, "ötletmorzsát" találnak kedves látogatóink! Megkönnyítve ezzel a választást, hogy mindenki megtervezhesse a számára legmegfelelőbb kerítést otthonához!

Belépés
Kosár tartalma
Kosár tartalma: jelenleg üres
Ajánlatkérés
Ide kattintva kérhet ajánlatot az általunk gyártott kerítésekre.
Keresés
Kapcsolat

5008 Szolnok, 0585/5 hrsz

Telefon: 06 56 / 526-195

Fax: 06 56 / 240-365

Mobil: 06 70 / 382-6669

(Nagy János)

Email: info@primora.hu

Google Maps:

Cimkék